Cauta pe blog

Tulburari menstruale, remedii naturiste

Menstruatia apare pentru prima data in jurul varstei de 12 ani, variind cu un an sau doi in functie de metabolismul de crestere al fiecarei fete.
La inceput ciclul este neregulat, cu menstre ce pot veni chiar la un interval de 6 luni, insa acest lucru nu constituie un motiv de ingrijorare, deoarece organismul nu este complet maturizat.
O data cu atingerea varstei de 15-16 ani putem vorbi de un ciclu normal al ovulatiei care va continua pana la menopauza, fara sa inceteze decat in timpul sarcinii si deseori in timpul lactatiei.
Ciclul normal are durata de 28 de zile, dar o variatie de 2-3 zile in plus sau in minus nu este patologica.

Cauzele frecvente ale tulburarilor menstruale

Dismonoreeadurerea din timpul menstruaţiei - localizată, în general, în partea inferioară a abdomenului.
Cauzele dismonoreei sunt multiple, de la tulburari hormonale pana la infectii ale uterului si fibroame uterine.
Dismenoreea este de două tipuri: primara si secundara.
Dismenoreea primară apare, de obicei, la femeile tinere şi este cauzată de secretia intrauterină a unor substante numite prostaglandine.
Dismenoreea secundară poate fi provocata de anomalii congenitale, infecţii pelvine, endometrioza sau fibrom uterin.
Aproximativ 70% dintre tinerele fete acuza dureri in timpul menstruatiei, insa dupa varsta de 35 de ani frecventa acestora scade mult.

Amenoreea - lipsa menstruatiei – se poate produce atat in timpul pubertatii cat si mai tarziu de-a lungul vietii sexuale active.

Amonoreea este de 2 tipuri: primara si secundara.
Amenoreea primara  - cand ciclul menstrual nu a aparut si s-a trecut de varsta de 16 ani. Cauzele cele mai frecvente ale acesteia sunt urmatoarele:
- anomalii cromozomiale - anomaliile structurale sau de numar ale cromozomilor implicati in dezvoltarea sexuala si reproducere pot duce la o pierdere prematura a ovulelor si foliculilor implicati in ovulatie si menstruatie;
- tulburari ale secretiei hormonale ale hipotalamusului - in cazul amenoreei de origine hipotalamica ne confruntam cu o tulburare de secretie a hormonilor endocrini ai hipotalamusului, glanda endocrina situata la baza creierului in structura osoasa a osului sfenoid numita saua turceasca, cu rol in reglarea intregului sistem endocrin, a unor functii importante a organismului si cu posibile implicatii si in reglarea ciclului menstrual. Efortul fizic intens, tulburari ale alimentatiei precum anorexia, stresul emotional si psihologic excesiv, toate acestea pot contribui la dereglarea functiilor normale ale hipotalamusului. Tumorile hipotalamice, intr-o mai mica masura, pot determina dereglarea ciclurilor menstruale.
- afectiuni ale glandei pituitare - glanda pituitara este glanda endocrina situata la baza creierului, numita si hipofiza, ce poate afecta prin tulburarea functiei proprii ciclurile menstruale.
- lipsa sau incompleta dezvoltare a unor organe ale aparatului reproducator feminin - anumite probleme pot aparea in perioada fetala si in dezvoltarea embriologica a organelor sexuale, situatii in care anumite parti sau organe intregi pot lipsi: de exemplu uterul, colul uterin sau vaginul. In oricare dintre aceste variante, datorita dezvoltarii incomplete nu se vor putea produce ciclurile menstruale.
- anomalii structurale ale vaginului - obstructiile vaginale pot impiedica existenta unor cicluri menstruale normale. Prezenta unor structuri membranare dezvoltate din peretele vaginal si care obtureaza tractul vaginal, poate bloca fluxul sanguin endometrial din perioadele menstruale.
Amenoreea secundara  - cand ciclul menstrual a lipsit doua sau mai multe luni consecutiv. Este mult mai frecvent intalnita decat cea primara, cauzele acesteia sunt urmatoarele: sarcina, contraceptivele, alaptatului, stresul, medicamentele, bolile cronice, balanta hormonala, greutatea scazuta a corpului, efortul fizic excesiv, tulburari ale glandei tiroide, tumorile benigne ale glandei pituitare, leziuni uterine, menopauza prematura.

Menoragie (hipermenoree) – sangerare menstruala abundenta si de durata. Adeseori ea este legata de un exces de foliculina, dar se poate datora si unei sarcini extrauterine, unei tumori sau deficientei de fier.


Remedii naturiste pentru dismonoree, amonoree si menoragie

Retete tratament dismonoree
Infuzie de coada soricelului – se pun 2 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 20 minute si se strecoara. Toata aceasta cantitate se bea in cursul unei zile, fractionata in 4 - 5 portii.
Infuzie de traista-ciobanului – se pun 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 1 cana de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Decoct de cerentel – se pun 3 lingurite de radacina bine maruntita de cerentel la 100 ml alcool de 70 grade si se lasa la macerat 10 zile. Se iau cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi, cu o infuzie de frunze de salvie (se poate si doar cu apa).
Ultimele 3 retete sunt in egala masura de folos si in cazul menoragiei.

Retete tratament amenoree
Infuzie de asmatui – se pune o lingurita de frunze la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se beau sic ate 2 cani pe zi.
Sucul de asmatui proaspat este la randul sau foarte bun. Se beau zilnic 70 - 100 ml.
Infuzie de galbenele – se pun 2 lingurite de flori de 200 ml apa clocotita . Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se bea in cursul unei zile.
Tinctura de galbenele – se pun 20 g flori in 100 ml alcool. Se lasa 10 zile la macerat, se strecoara si se iau cate 30 de picaturi cu putina apa, de 3 ori pe zi.
Ultimele 2 retete pot fi folosite in egala masura impotriva dismonoreei.

Retete tratament menoragie
Macerat de frunze de vita de vie - se pun 100 g frunze in 100 ml alcool de 70 grade, se lasa la macerat 10 zile, dupa care se strecoara. Se iau zilnic 1-2 lingurite.
Infuzie de troscot – se pune 1 lingurita de planta la 1 cana de apa clocotita, se lasa 15 minute acoperita, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani in fiecare zi.
Decoct din scoarta de gorun – se pun 2 lingurite de pulbere de scoarta la 200 ml apa. Se fierbe 5 minute, se acopera si se lasa 10 - 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate in cursul unei zile indulcit cu miere.
Infuzie de urzica – se pune o lingura de frunze uscate si maruntite la 200 ml apa clocotita. Se las acoperita 15 minute si se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Infuzie de frunze de frasin – se pun 2 lingurite de frunze sau flori de frasin la 300 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se bea intreaga cantitate in cursul unei zile, dupa mesele principale.

Masuri igienice
-         evitati obosela, statul in picioare sau mersul pe tocuri inainte pentru prea multa vreme
-         feriti-va de umezeala
-         nu stati cu picioarele goale pe suprafete reci (gresie, faianta, ciment, etc.)
-         evitati dusurile cu apa rece sau foarte fierbinte
-         nu faceti eforturi fizice exaggerate (mai ales ridicarea de greutati)
-         mentineti o igiena corporala stricta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu