Cauta pe blog

Transpiratia – tratamente simple pentru o problema jenanta

Unul dintre necazurile cele mai frecvente ale anotimpului călduros este mirosul neplacut al transpiratiei. Ca intotdeauna plantele pot constitui si in acest caz remedii ideale.

Mirosurile ne inconjoara si ne influenţează starea de spirit si in mod indirect chiar si puterea de munca.  Omul modern se gaseste intr o lupta continua cu dezagreabilul.  Ce poate fi mai rau decat o mireasma, un miros greu fie el chiar si perfect natural. Iata un exemplu, transpiratia un proces fiziologic absolut firesc. 

Oameni sunt foarte diferiti in cee ce priveşte transpiratia - nu transpiram toti la fel de abundent şi de asemenea unele transpiraţii sunt mai puternic mirositoare ca altele. 

Explicatia este urmatoarea:  iniţial transpiratia secretată de glandele sudoripare este aproape inodora, bacteriile prezente la suprafata pielii sunt cele raspunzatoare de mirosul ei. De asemenea unii hormoni evacuaţi prin transpiratie in exteriorul organismului sunt transformati de către flora bacteriana din piele in substante neplacut mirositoare.

Unele alimente contin principii foarte odorante, care sunt eliminate prin piele dupa digestie.  In prezent, mijloacele noastre de luptă sunt aproape exclusiv externe, produse cosmetice anti- transpiratie, menite sa mascheze mirosurile neplacute sau sa impiedice formarea lor la suprafata pielii.  In rest, igiena corporala cat mai riguroasa ramane singurul aliat de nădejde.  Există însă printre plante, cateva care cunoscute si folosite corespunzator purifica, detoxifica pielea prin principiile lor active.

Ele dezinfecteaza si tonifica celulele epidermice, calmeaza iritatiile produse de transpiratie, sau de unele produse cosmetice, au actiune fungicida (distrug ciupercile).

Dintre ele, mai active si cu un spectru de actiune mai larg sunt:

Pelinul, salvia, urzica, măcrişul, coada soricelului, coriandrul, lucerna, dar si unele mai mult sau mai putin accesibile de provenienta exotica: ghimbirul, cuisoarele, camforul echinaceea, santalul, migdale dulci.
 Ele sunt utilizabile ocazional, în tratamente cu durata limitata, dar chiar si permanent sub formă de ceaiuri sau produse naturiste ingerabile ori sub forma de bai, masaje, împachetări.

Infuzie de lucerna:  faceti o infuzie din două linguri parti aeriene tulpina frunze oparite cu 250 mililitri apă, timp infuzie 15 minute. Beti 2 cani pe zi. 
Bai cu lucerna: se pot face şi bai generale nu mai mult de o dată pe săptămână şi cu o durată de 15-20 minute. Se procedeaza astfel:  se umple cada cu apa fierbinte si se scufunda 100 g lucerna sau la fel de bine floare de fân pusa intr-un saculet de panza rara şi se lasă în apă agitând din când în când saculetul.  Cand apa este uşor mai calda decat temperatura corpului se poate face baia. 
Bai cu coada soricelului:  faceti bai zilnice de picioare timp de 3 saptamani cu infuzie din flori si parti aeriene (tulpina frunze), 5 linguri de plantă la un litru apa clocotita pe care o turnati apoi in apa de baie. Baile trebuie sa dureze 10-15 minute si sa fie uşor caldute. 
Bai cu pelin:  faceti bai de picioare o dată la două zile timp de 10-14 zile, cu urmatorul decoct adaugat in apa de baie. 5 linguri parti aeriene (tulpina frunze) de pelin, care se fierb 10 minute in 500 mililitri apă, se lasă să se aşeze se strecoara si se adauga caldă în apă de spalat. Aacelasi decoct poate fi folosit in acelasi mod pentru clatirea parului avand bune calitati antibactericide.
Infuzie de urzica:  beţi zilnic două trei ceaiuri de urzica preparate in felul urmator: puneti o lingura de parti aeriene (tulpina si frunze) la 200 mililitri apă clocotită.  Lasati sa se infuzeze un sfert de ora dupa care strecurati. 
Bai cu decoct de urzica:  extern, urzica poate fi folosita singură sau in combinatie cu alte plante astfel se poate folosi cu foarte bune rezultate decocturile din frunze si radacini de urzica in parti egale cu rădăcina de brusturele ori de iarba mare. Decoctul se prepara din 5 linguri din partile indicate ale plantelor bine maruntite si amestecate, fierte o jumatate de o ora la foc mic in 1 litru apa.  Se adaugă la apa de baie.  Baile se pot face si cu tinctura de urzica care se gaseste la magazinele de produse naturiste.  Se adauga 10-15 picaturi tinctura la un litru apa de spalat uşor calduta. 
Bai cu salvie:  pentru bai locale puteti folosi o infuzie mai concentrata: 6 linguri de frunze oparite cu 500 mililitri apă fiartă. De asemenea, exista in magazine specializate, tinctura de salvie cu care puteti face badijonari în zonele mai putin sensibile, sau care se pot adauga in baile de picioare cate 10-15 picaturi la un litru apa. 
Infuzie din frunze de salvie: se face o infuzie din frunze uscate si bine maruntite, 2 lingurite oparite cu 250 mililitri apă. Lăsaţi-o acoperita 30 de minute si beti intreaga cantitate rece pe parcursul unei zile.
Decoctul din scoarta de stejar:  este suficient în cazurile de transpiraţie excesivă a picioarelor.  Se utilizeaza scoarta de stejar tanar, uscat si bine maruntit.  Puneti două linguriţe de scoarta la 250 mililitri apă si fierbeti 15 minute.  Beti 2 cani pe zi.
Bai cu scoarta de stejar:  scoarta este eficienta si in bai de picioare. Reduce cantitatea si mirosul transpiraţiei.  Decoctul se prepara din 5 linguri de scoarta de stejar pusă la macerat 6-8 ore la 1 litru de apa, apoi lasata sa se raceasca o jumatate de ora si abia apoi se filtreaza si se face baia.


Cele mai eficiente plante autohtone pentru înlăturarea mirosului neplacut al corpului

Salvia: denumire stiintifica - salvia officinalis. 
Calmeaza iritatiile, are actiune antiinflamatoare si dezinfectanta.  Opreste transpiratia nocturna în caz de TBC.  Salvia are o putere specială în a elimina obstructiile emotionale si a reda calmul.  Atenţie!  Mamele care alapteaza nu trebuie sa faca tratamente interne cu salviei deoarece le micsoreaza secretia de lapte.

Coada soricelului: denumire stiintifica - achillea millefolium. 
Este recunoscuta pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, calmante, antiseptice, bronşic calmant, elimina balonările,  analgezic, îmbunătăţeste digestia.  In stare cruda, planta are remarcabile proprietăţi depurativ de curăţare şi purificare a organismului, mineralizante si vitaminizante.

Pelinul: denumire stiintifica - artemisia absinthium.
Principiile sale activele au o puternica actiune antiinflamatoare asupra mucoasei gastrointestinale, vermifuga şi în egală măsură diuretica şi laxativă.  Atenţie!  Curele nu trebuie sa dureze mai mult de două săptămâni, altfel pot aparea tulburari nervoase.

Urzica: denumire stiintifica - urtica dioica.
Purifică şi imbogateste sângele, este diuretica, hemostatică, tonica bactericida. Stimuleaza secretia de lapte. Se foloseste in special la spalarea parului, dar si a intregului corp in combinatie parti egale cu rădăcina de brusture de iarba mare ori de galbenele. Elimina starea de anemie, remineralizanta si vitaminizeaza organismul, stimuleaza totodata hematopoieza (formarea si dezvoltarea celulelor sangvine).

Stejarul: denumire stiintifica - quercus. 
Are actiune antiseptica, astringentă, antidiareica, antidiuretica, cicatrizanta, dezinfectanta.  Atenţie!  Scoarta de stejar nu trebuie administrată în uz intern mai mult de 4 saptamani in sir.

Lucerna: denumire stiintifica - medicago sativa. 
Detoxifianta si purificatoare. Se preteaza la utilizari ocazionale in combinatie cu urzica, pătrunjelul, papadia, coada calului. Fiind un agent purificator in uz intern, acţionează asupra plasmei si a sangelui iar in uz extern de tonicitate a epidermei.  Atenţie!  Persoanele care suferă de o maladie a sistemului imunitar nu trebuie sa urmeze nici un tratament cu lucernă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu